Tinnitus (Kulak Çınlaması)

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

Tinnitus nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; Halk arasında kulak çınlaması olarak bilinen tinnitus hastalığı, herhangi bir uyaran olmadığı halde hastanın ses duyması durumudur. 

Tinnitus hastalarının uyaran olmadığı halde duyduğu bu ses, farklı ton ve tınılarda olabilir. Duyulan ses, kişiden kişiye göre farklılık gösterebilmektedir. Bazı hastalar bu sesi çınlama olarak  duyarken bazıları ise uğultu veya ıslık sesi tonlarında olduğunu söyleyebilmekteler.

Tinnitus, aslında bir hastalıktan ziyade çoğunlukla işitme sistemine yönelik karşılaşılan bir semptomdur. Ruhsal sağlığı da olumsuz etkileyen kulak çınlaması rahatsızlığı bazı kişilerde ömür boyu sürebilirken bazı kişilerde de dakikalar içerisinde ortadan kalkmaktadır.

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Neden Olur?

Kulak çınlaması nedenleri bu sorunu yaşayan kişilerce araştırılıyor. Tinnitus nedenleri arasında pek çok sebep vardır. Bunlar arasında kulak kiri (buşon) ve benzeri basit sebepler olabileceği gibi iyi veya kötü huylu tümörler gibi ciddi sebeplerde olabilir. Kulak çınlaması daha çok ileri yaşlardaki kimselerde görülmekle birlikte her yaşta görülebilir.

Kulak çınlaması nedenleri arasında sık görülen sebepler olarak şunlar sayılabilir:

  • İç kulak yaşlanması
  • Kulağa giden damarların daralması
  • Yüksek tansiyon
  • Gürültülü ortamlarda sık bulunma
  • Orta kulak iltihapları
  • Dış kulak rahatsızlıkları
  • Kolesterolün ve vücuttaki diğer yağların yüksek oluşu
  • Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik)
  • Kullanılan ilaçlar (aspirin,bazı antibiyotikler..)

tinnitus-nedir

cinlama-nedir

Gürültü Kulak Çınlaması Yapar mı?

Günümüz dünyasında yüksek ses tinnitusun muhtemelen en sık rastlanan sebebidir ve işitme kaybına da yol açabilir. Ne yazık ki bir çok insan endüstriyel gürültülerin, yangın alarmlarının, yüksek ses ile müzik dinlemenin ve diğer gürültülerin nasıl zararlı olduğundan ya habersizdir ya da bunu umursamamaktadır.

 

cinlama-neden-olur

tinnitus-cinlama-nedenleri

Kulak Çınlaması Ne Zaman Tehlikeli olur?

Kulak çınlaması çoğu zaman işitme sinirlerinin mikroskopla görülebilecek kadar ufak olan uçlarında meydana gelen hasarlardan dolayı gelişir. Bu sinir uçlarının sağlıklı, doğru ve kesin duymayı sağlar ve bunlarda meydana gelecek bir işitme kaybı hasarı ve kulak çınlamasına yol açar. İlerlemiş yaş ile beraber sinir uçlarında bazı değişiklikler yaşanır, bu da beraberinde tinnitusu getirir.

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Tedavisi

Tinnitus vakalarının çoğu için özel bir tedavi yöntemi yoktur.

Eğer doktorunuz kulak çınlamasının gerçek nedeni ile ilgili bir şey bulursa bunu ortadan kaldırmaya yönelik tedavi neticesinde kulağınızdaki çınlamalarda ortadan kalkabilir. Bunun için bazı röntgen filmleri çekilebilir ve denge testleri uygulanabilir. Bunlara rağmen tinnitusun nedeni çoğu zaman bulunamamaktadır.

Sebep ortaya  konulmamış olmasına rağmen bazı durumlarda tinnitus ilacı yardımcı olur. Kullanılan bir çok ilaç vardır, çoğu hastaya ilaç alması önerilir ve sonuç alınıp alınmadığı sorulur.

Tinnitusun bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi olduğu unutulmadan teşhis konmaya çalışılmalıdır. Ancak tinnitusun gerçek sebebi çoğunlukla saptanamadığı için tedavide hedef tinnitusun azaltılması olarak uygulanmaktadır.

Kulak çınlamasının nedeni araştırılırken en sık uygulanan tetkikler şöyle sıralanabilir;

  • Odiometrik tetkikler (orta kulak ve iç kulak ölçümü)
  • Tansiyon ölçülmesi
  • Kan tahlilleri (kan şekerinin ölçülmesi, kolesterol,karaciğer,guatr tetkikleri gibi)
  • Radyolojik Tetkikler (Normal grafiler, bilgisayarlı tomografi işlemi,manyetik resonans)

Yapılan değerlendirmeler sonucunda eğer tinnitusa neden olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Fakat mevcut hastalığın başarılı tedavisi bile tinnitusu ortadan kaldırmayabilir.

Nedeni belli olsun olmasın tinnitusu azaltmak amacıyla en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını artırıcı ilaçlar kullanılabilir.

Tinnitus eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetli ise tinnitus masker denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir.

Tinnitus nedeniyle uykuya dalmakta zorlanan kişiler için pratik bir yöntem olarak uyumadan önce 15-20 dakika süre ile kulaklıkla müzik dinlemek olabilir. Bu yöntem,  tinnitusun geçici olarak hissedilmemesini sağlayabilir.

Tinnitus (Çınlama) Neden Olur?

Tinnitus yani kulak çınlamasının nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Yaşın ilerlemesine bağlı işitme kaybı, kulakta oluşan yaralanmalar, işitme sinirinde meydana gelen hasarlar ya da dolaşım sistemi rahatsızlıkları gibi unsurların tinnitusa neden olduğu düşünülmektedir.

Kulak Kiri Tinnitusa Neden Olabilir mi?

Evet, kulak kiri tinnitusa neden olabilmektedir. Gerekli tedaviye başlanması için KBB uzmanına muayene olunmalıdır.

Tinnitus Kalıcı Bir Rahatsızlık mıdır?

Tinnitus (çınlama) bazı kişilerde belirli bir süre kapsamında başlayıp bitebilirken bazı kişilerde ise ömür boyu sürebilmektedir. Hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir.

Kulak Temizletmek Kulak Çınlamasına Sebep Olabilir mi?

Kişilerin evde, ucunda pamuk bulunan kulak temizleme çubuklarını kullanmaları sonucunda tinnitus meydana gelebilmektedir. Kulak temizliği, KBB uzmanına danışarak yapılmalıdır.

Kulak Çınlaması İlaçla Tedavi Edilir mi?

Kulak çınlamasının kesin olarak bir tedavisi mümkün değildir. Çınlama şiddetini azaltmak için ilaç tedavisine başlanabilmektedir. İç kulağa doğru kan akışını artıracak ve işitmeye bağlı hücrelerin hareketlerini düzenleyecek ilaçlar kullanılmaktadır.

Subjektif Tinnitus Nedir?

Subjektif tinnitus olarak adlandırılan bu durum, çınlamanın sadece hasta tarafından duyulmasıdır. Uğultu veya çınlama gibi sesler duyulmaktadır.

Objektif Tinnitus Nedir?

Kişinin kulağında var olan çınlamanın başka kişiler tarafından da duyulduğu durumlara objektif tinnitus denmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

orta-kulak-iltihabi-otitis-media
Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.Dış kulak yolunu…

Devamını Oku
kulak-zari-ameliyati-sonrasi-dikkat
Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Dikkat

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler? Ameliyat sonrasında hastanın…

Devamını Oku
gurultu-isitmenin-korunmasi
Gürültü, İşitmenin Korunması

İşitme kaybı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; İşitme kaybı, en genel şekliyle …

Devamını Oku
isitme-kaybi
İşitme Kaybı

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku