Koklear İmplant

Koklear implant, halk arasında bilinen adı ile biyonik kulak nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Koklear implant mekanik ses enerjisini, elektrik sinyallerine dönüştüren ve bunu doğrudan kokleaya ileterek , seslerin algılanmasını sağlayan elektronik bir cihazdır. Bu cihazlar bilateral, çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı yaşayan ve konvansiyonel işitme cihazlarından çok az veya hiç yararlanamayan kişilere yapılabilmektedir.

Koklear İmplantın Tarihçesi

1973’te House ilk kez yetişkin bir hastaya koklear implant uygulamıştır. Bu ilk operasyonda tek kanallı implant kullanılmıştır. Melbourne’da G. Clark 1978 yılında ilk kez çok kanallı koklear implant uygulamasına imza atmıştır. W. House 1980’de çocuklarda ilk kez koklear implant işlemini yapılmıştır. Türkiye’de ise doktor Bekir Altay tarafından 1987’de Eskişehir’de yapılmıştır.

Koklear İmplant Kimlere Uygulanır?

Koklear implantlar, postlingual işitme kaybı durumunda da uygulanabilmesine rağmen bu implantların en önemli endikasyonları arasında konjenital/prelingual işitme kayıpları bulunmaktadır. Hastaların sağlıklı, mental yönden stabil olmaları ve ameliyat sonrasında yaşanacak rehabilitasyon programına devam edip bitirecek istek ve motivasyona sahip olmaları işlemin uygulanacağı kişide aranan en önemli özelliklerdir.

koklear-implant-nedir

koklear-implant-neden-olur

Koklear İmplant Kaç Yaşında Yapılır?

Ülkemizde yaşanan en önemli sağlık sorunlarından biri olan konjenital işitme kayıpları, tanı ve tedavide geç kalındığında implantları da geciktirmektedir. Çünkü işitme kaybı tanısı ne kadar geç olursa hasta rehabilitasyondan o kadar az fayda görmektedir. İdeal olan yeni doğan tüm bebeklere otoakustik emisyon ile işitme taraması yapılması ve işitme kaybı tespit edilen kişilerde en kısa zamanda işitme cihazı ile rehabilite edilmeleridir. Böylece cihazdan yarar görmeyen hastalar en erken yaşta saptanıp koklear implantasyon için en ideal yaş olan ilk iki yaş içerisinde ameliyat yapılmış olacaktır.

Koklear İmplant Parçaları Nelerdir?

Koklear implant dış ve iç parçalar olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır;

Koklear İmplant Dış Parçaları

  • Mikrofon: Akustik bilgileri alarak elektriksel sinyallere dönüştürerek işlemciye aktarır.
  • Konuşma İşlemcisi: Sinyali kodlar amplifiye ederek, iç kulak stimulasyonu için uygun duruma getirir. Elektriksel uyarı ardından dış antene iletilir.
  • Dış Anten: Gelen elektriksel uyarıyı deriden iç antene iletir.

Koklear İmplant İç Parçaları

  • İç anten: Elektrik akımını alıcı-uyarıcıya (receiver-stimulator) iletir.
  • Alıcı-Uyarıcı: Gelen sinyallere göre ilgili elektrotların uyarılmasına neden olur.
  • Elektrot Demeti: Elektriksel uyarıyı iç kulağa aktarır ve koklea içinde ilgili lokalizasyonların uyarılmasına yardımcı olur.

koklear-implant-kimlere-uygulanir

koklear-implant-cihazlari

Koklear İmplant Ameliyatı Riskleri

Koklear implant ameliyatı riskli mi sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Koklear implant ameliyatında haliyle bazı riskleri mevcuttur. Koklear İmplant riskleri anestezi alımına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Söz konusu buy riskler çok çok nadir oluşan durumlardır ve herhangi bir ameliyattaki risklerle aynı orandadır. Koklear implant uygulaması geniş, deneyimli ve işbirliğiyle çalışan bir ekip ile uygulanmalıdır. Hastaya koklear implant uygulanıp uygulanmayacağına bu ekipte bulunanların birlikte karar vermesi gerekmektedir.

Koklear İmplant ekibinde olması gereken kişiler şöyle sıralanabilir:

  • Tıbbi değerlendirme için bir KBB cerrahı
  • Preop odyolojik değerlendirme, perop monitörizasyon, postop implantın programlanması ve izlenmesi için uzman klinik odyolog
  • Preop adaya bireysel eğitim verilmesi, dil gelişiminin değerlendirilmesi, postop rehabilitasyon için eğitim odyoloğu
  • Hasta kişilerin ve ailesinin psikolojik durumunun incelenmesi için Psikolog bulunmalıdır.

Koklear İmplant Kaç Saat Sürer?

Koklear implant ameliyatı hastaya genel anestezi verilerek yapılır ve yaklaşık 2 ila 4 saat arasında süren bir operasyondur.

İşitme Cihazı mı Koklear İmplant mı?

Koklear implant, işitme cihazından farklı cihazlardır. İşitme cihazı sesleri daha yüksek hale getirerek fayda sağlar ancak konuşmayı anlamayı dikkate değer ölçüde iyileştirmeyebilir. Bir kişi, uygun şekilde takılan işitme cihazlarıyla konuşmayı anlamakta zorlanıyorsa, koklear implant uygulaması düşünülmelidir.

Çocuğunuzun İşitme Kaybının Olup Olmadığının Belirlenmesi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

 

Koklear İmplant Takılıyken Duş Alabilir miyim?

Evet, koklear implant takılıyken duş alabilirsiniz. Ancak bunun için cerrahi implanta dahil olarak eklenen işlemcinin su geçirmezlik özelliğinin olması gerekmektedir. Konuyu detaylı olarak doktorunuzla konuşmanızı öneririz.

Koklear İmplant Takılıyken Uçak Yolculuğu Yapılır mı?

Koklear implant işlemi yapılmış kişilerin uçağa binmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Uçağa bindiğinizde ilgili havayolu şirketi implantınızı uçuş moduna almanızı isteyebilir. Bu işlemi yerine getirmeniz gerekmektedir.

Koklear İmplant Takıldıktan Sonra Denize Girebilir miyim?

Ses işlemciniz takılmadığı müddetçe denize girmek herhangi bir risk taşımamaktadır. Ayrıca 3 metre derinliğe kadar suda dalış dahi yapabilirsiniz. Ancak denize girmeden öncede doktorunuza danışmalısınız.

Koklear İmplant Suya Dayanıklı mı?

Koklear implantın suya dayanıklı olup olmadığı cihazın teknolojisine göre değişmektedir. Örneğin, Neuro 2 adlı cihaz çoklu testlerden geçmiş ve koklear implant kategorisi içerisinde suya karşı en yüksek dayanıklı özelliğini kazanmış bir cihazdır.

Koklear İmplant Yedek Pillerini Nereden Bulabilirim?

Koklear implant pillerini Kulak-Burun-Boğaz doktorunuzun düzenlediği rapor ve reçete doğrultusunda işitme cihazları satan bir merkezden satın alabilirsiniz.

Koklear İmplantımı Kaybedersem Ne Olur?

Koklear implant cihazı, maddi değerinin yüksek olduğu bir cihazdır. Kayıp ve çalıntı durumlarında Sosyal Güvenlik Kurumu, cihaz bedelini karşılamamaktadır. Cihazın kaybolması veya çalınması hallerinde vakit kaybetmeden emniyette zabıt tutturmanız gerekmektedir.

Koklear İmplantı Nasıl Alabilirim?

Biyonik kulak tedavisi olarak da adlandırılan bu işlem, işitme cihazından yeterli verimi alamayan ve ileri işitme kaybı olan kişilere uygulanmaktadır. Koklear implant, cihaz ve gerekli aksesuarlar işlem bedeline ek olmadan kurum tarafından karşılanmaktadır.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

otoskleroz-kulak-kireclenmesi
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi)

Otoskleroz (kulak kireçlenmesi), iç kulak ve orta kulakta süngere benzeyen görüntüye …

Devamını Oku
cocuklarda-isitme-kaybinin-belirlenmesi
Çocuklarda İşitme Kaybının Belirlenmesi

Çocuğunuzda işitme kaybı olduğuna dair şüpheleriniz varsa haklı olabilirsiniz. Aşağıd…

Devamını Oku
gurultu-isitmenin-korunmasi
Gürültü, İşitmenin Korunması

İşitme kaybı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; İşitme kaybı, en genel şekliyle …

Devamını Oku
kulak-zari-ameliyati
Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarı ameliyatı, lokal ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Hastaya f…

Devamını Oku