Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi)

Otoskleroz (kulak kireçlenmesi), iç kulak ve orta kulakta süngere benzeyen görüntüye sahip kemik oluşumları ile meydana gelmektedir. Genellikle kulak çınlaması (tinnitus) ve işitme kaybı belirtileriyle ortaya çıkan otoskleroz, kadın bireylerde ve genetik yatkınlığı olan bireylerde daha fazla daha fazla görülmektedir.

Otoskleroz yani kulak kireçlenmesi tedavisinde farklı yöntemler mevcuttur. İşitme cihazı, ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler, otoskleroz tedavisi kapsamında uygulanmaktadır. 

Otoskerloz (Kulak Kireçlenmesi) Nedir?

Otoskleroz ne demek sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Otoskleroz öncelikle tek kulakta başlayan sinsi şekilde ilerleyen bir hastalık olarak tanımlanır. Çoğu kez bebeklik döneminde başlamasına rağmen ilk belirtileri daha geç yaşlara dek ortaya çıkmaz; çocuk ancak ergenlik çağına gelince, örneğin bir üst solunum yolları enfeksiyonu atlattıktan sonra sonra kulaklarından birinin diğerine göre daha az işittiğini fark eder. Aynı zamanda kulakta rahatsız edici uğultular olduğundan da yakınabilir. Otoskleroz kadınlarda daha sık görülmektedir. Otoskleroz nedir sorusuna yanıt verdiğimize göre belirtilerine değinebiliriz.

otoskleroz-nedir

kulak-kireclenmesi-nedir

Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) Belirtileri

Kulak kireçlenmesi ya da otoskleroz belirtileri bu rahatsızlığı yaşadığından şüphe eden kişiler tarafından araştırılıyor. Kulak kireçlenmesi belirtileri nelerdir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Otosklerozun başlıca iki semptomu işitme kaybı ve kulak çınlaması (tinnitus) olarak sıralanabilir. Kişiler genelinde tek kulakta veya 2 kulakta birden işitme kaybı yaşarlar. İşitme kaybı yavaş ve sinsice gelişir ve hasta başlarda sadece düşük perdeli, hafif sesleri (fısıltı gibi) duyamadığını fark eder.

İşitme kaybı gitgide ağırlaşır ve öbür kulakta da görülmeye başlanır. Hastaların çoğu ancak sağırlaşmanın belirginleştiği bu noktada uzman doktora başvurur. Otoskop ile yapılan kulak muayenesinde genellikle anormal bir bulgu görülmez. Kulak zarı sağlamdır; orta kulak boşluğunda anormal salgı birikimi yoktur. Buna karşılık işitme ölçümü (odyometri ve timpanometri) sonuçlarında orta kulağı ilgilendiren iletim tipi bir bozukluğu gözükür. Bazen zar üzerinde bölgesel bir pembeleşme alanı görülebilir ve bu durum klinik bulgularla birlikte değerlendirildiğinde güçlü bir otoskleroz şüphesi uyandırır.

Kulak Kireçlenmesi Neden Olur?

Otosklerozun sebebi iç kulakta yetersiz beslenmeye bağlı olarak görülen gelişim bozukluğudur (distrofi). Kan dolaşımıyla iyi beslenemeyen iç kulak kemik dokusunda normal dışı bir gelişme görülür. İç kulakta kulak salyangozu, daire kanalcıkları gibi çok hassas yapılar bulunur. Bunlar oval pencere ve yuvarlak pencere aracılığı ile orta kulağa bağlanır. Kulak kireçlenmesi neden olur sorusunu şu şekilde yanıtlayabiliriz; Otoksklerozda iç kulağın kemik dokusu düzensiz ve aşırı gelişme gösteri ve özellikle oval pencerenin kenarlarını çevirir. Üzengi kemiği oval pencereye yapışır ve normal şartlarda oval pencerenin boşluğunda titreşen bu kemik hareketsiz olarak kalır. Böylelikle titreşimleri kulak zarından iç kulak sıvılarına aktaran kulak kemikçiklerinin işlevi aksar ve işitme kaybı meydana çıkar. Otoskleroz rahatsızlığında üzengi kemiğinin oval pencereye yapışık olduğu bilinmekle beraber hastalığın temelindeki kemik distrofisinin sebebi tam bilinmemektedir.

Kulak Kireçlenmesi (Otoskleroz) Evreleri

Otoskleroz birbirini izleyen duraklama ve ağırlaşma evreleri ile ilerler. Kadınlarda ağırlaşma dönemleri regl dönemine ve özellikle gebelik, doğum ve emzirme dönemlerine denk gelir. Bu sebeple ilerleyici otosklerozu olan kadınların gebe kalmaması tavsiye edilir. Hastalık ilerledikçe sağırlığa yol açan bozukluğun evresi de değişir. Başlangıçta iletim bozukluğuna bağlı olarak pes tonlar daha az duyulurken daha sonra sinirsel tip sağırlığa bağlı olarak tiz sesler de az işitilmeye başlanır. Bu yüzden işitme ölçümünde her iki tip (karma) sağırlığı da gösteren odyometrik eğri elde edilmektedir.

kulak-kireclenmesi-neden-olur

kulak-kireclenmesi-nasil-tedavi-edilir

Bu konudaki değişik görüşlerin hiçbiri tam geçerli değildir. Otosklerozun bazı ailelerde daha sık görülmesi, yapısal ve kalıtsal faktörlerin ağır bastığını düşündürse de eldeki veriler net değildir. Otosklerozun kadın cinsel hayatının dönemleriyle sıkı bağlantısı olması bunun hormonal bir hastalık olabileceğini düşündürmüş ama bu durum da kesinleştirilememiştir. Benzer biçimde hastalarda vitamin eksikliği de görülmemektedir.

Otoskleroz anormal bir kemikleşme şekli olduğundan, hormon ve vitaminlerin etkisini vurgulayan görüş geçerli olabilir, ama bu maddelerin nasıl etki gösterdiği açıklanmış değildir. Kemikleşme sürecinin incelenmesi otosklerozun nedenleri olarak kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki bozuklukların gösterilmesine sebep olmuştur. Oysa otoskleroz artık daha çok destek-doku ve bağdoku hastalıkları grubunda olarak görülmektedir.

Kulak Kireçlenmesi Tedavisi

Kulak kireçlenmesi tedavisi nasıl olur sorusuna şu şekilde yanıt verebiliriz; Otoskleroz tedavisi kişiden kişiye değişkenlik gösterir ve her olgu ayrı değerlendirilir. Hastalığa karşı bir korunma önlemi olmamakla birlikte; hastalık ortaya çıktıktan sonra dikkatle takip edilmesi şarttır. İşitme kaybı çok ağır olmadığı sürece tedavi edilebilir, ama cerrahi girişim dışındaki tedaviler örneğin kulak kireçlenmesi ilaç tedavisi genellikle yetersiz kalmaktadır. Cerrahi girişimin hasta yetişkin yaşa ulaştıktan sonra, tam sağırlık görülmeden ve hastalığın durakladığı bir sırada yapılması gerekir. Uzun dönemli sonuç alınması açısından başka güvenilir yol yoktur. Otosklerozun cerrahi tedavisi için çeşitli yöntemler denenmektedir.

Günümüzde daha çok üzengi kemiğinin hareketli hale getirilmesi ya da çıkarılması gibi yöntemler kullanılmaktadır. Cerrahi girişime olanak vermeyen durumlarda işitme protezi fayda sağlayabilir. Bu alandaki teknolojik gelişmeler ile işitme işlevi artık hiç değilse bir ölçüde iyileştirilebilmektedir.

Otoskleroz Hangi Tip İşitme Kaybıdır?

Otoskleroz yani kulak kireçlenmesinde ses dalgalarının iç kulağa iletimi bozulmaktadır. Bu nedenden dolayı ise “iletim tipi” işitme kaybı meydana gelmektedir.

Otoskleroz İlaçla Tedavi Edilebilir mi?

Kulak kireçlenmesi tanısı konulan bir hastada cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. İlaçla tedavi seçeneği bulunmamaktadır. Cerrahi tedavinin olmadığı durumlarda işitme cihazı kullanılmaktadır.

Otoskleroz Ameliyatı Zor Bir İşlem midir?

Otoskleroz ameliyatının zor olduğu söylenemez. Ameliyat sonrası süreçte söz konusu komplikasyonlar oldukça azdır. İyileşme sürecinde baş dönmesi gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Bu noktada hasta, doktorun talimatlarına uymalıdır.

Kulak Kireçlenmesi Genetik Bir Neden midir?

Kulak kireçlenmesinin nedenleri kesin olarak bilinmemektedir. Ancak bu hastalık, ailesinde otoskleroz öyküsü olan kişilerde daha sık görülmektedir. Yani, genetik etkilerden söz etmek mümkündür.

Kulak Kiri Kireçlenme Yapar mı?

Kulak zarının delik olduğu zamanlarda kulak kireçlenmesi meydana gelebilmektedir.

Kulak Kireçlenmesi Ağrı Yapar mı?

Otoskleroz belirtileri arasında baş dönmesi ile denge sorunları yer almaktadır.

Kulak Kireçlenmesi İşitme Kaybına Sebep Olur mu?

Otoskleroz, orta kulak ve iç kulakta anormal kemik oluşumu sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Söz konusu bu yeni kemik oluşumu, bazı zamanlarda sesin iç kulağa doğru iletimini engelleyip hastada işitme kaybının olmasına neden olabilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gurultu-isitmenin-korunmasi
Gürültü, İşitmenin Korunması

İşitme kaybı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; İşitme kaybı, en genel şekliyle …

Devamını Oku
tinnitus-cinlama
Tinnitus (Kulak Çınlaması)

Tinnitus nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; Halk arasında kulak çınlaması…

Devamını Oku
kulak-zari-ameliyati
Kulak Zarı Ameliyatı

Kulak zarı ameliyatı, lokal ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Hastaya f…

Devamını Oku
isitme-kaybi
İşitme Kaybı

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku