Kulak Kiri (Buşon)

Buşon nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Kulaktaki buşon gerçek anlamda kir değildir. Dış kulak yolundaki cildin salgısı kir olarak algılanabilmektedir.

Dış kulak yolundaki ciltte dışa doğru olan hareketlerle kulak kepçesine doğru atılmaktadır. Kulak salgısının koyu renk olması, tozlu ortamlarda bulunma sebepli olabilir. Salgının dışarıya atılmasına engel olan faktörler birikime yol açabilir.

Kulak Nasıl Temizlenmeli?

Kulaklarınızı hiçbir zaman yabancı maddeler ile (sivri, pamuklu çubuklar vb) temizlememelisiniz. Dış kulak yolunun en derin kısmında kulak zarı yer alır. Kulağı temizlemek için sokulacak herhangi bir yabancı cisim kulak salgısını zara doğru itebilir ve  kulak zarına da zarar verebilir. Ucu pamuklu kulak temizleme çubuğu kullananlar, pamuğun ucuna sıvanan salgıyı görünce kulaklarını temizlediklerini düşünürler ancak salgının daha büyük bir bölümünü zara doğru itmektedirler.

Kulak Ne Sıklıkta Temizlenmeli?

Buşon yani kulak kiri temizlenmesi düzenli olarak yapılan bir işlem değildir. Ne zaman kulak tıkanıklığı yapacak duruma gelirse o zaman temizlenmektedir. Bu süre bir birkaç ay olabileceği gibi hiç temizleme de gerekmeyebilir.

Kulağım yıkamaya alışır mı: Bu tamamen yanlış bir inanıştır. Kulakları yıkatmanın alışkanlıkla ilgisi yoktur. Bazı kişilerde kulak yolunda daha çabuk buşon birikmektedir. Bu inanış; ellerimi yıkamayayım yoksa yine kirlenir demeye benzer.

buson-nedir

kulak-kiri-neden-olur

Kulak Tıkandığında Ne Yapılır?

Öncelikle bir Kulak Burun Boğaz uzmanının muayene etmesi ve tıkanıklığın gerçekten buşona bağlı olup olmadığı hakkında görüş bildirmesi şarttır. Buşon saptandıktan sonra yapılacak tek şey buşonu çıkarmak yani kulağı temizlemektir.

Kulak temizliğinde en çok kullanılan 3 yöntem şu şekilde sıralanır;

  •  Küret ile temizleme 
  •  Aspiratör ile vakumlama
  •  Su ile yıkama

Bu yöntemlerin hangisinin kullanılacağı, dış kulak yolunun ve buşonun durumuna göre uzman doktor tarafından söylenir. Su ile yıkamanın tek dezavantajı kulak zarının delik olduğu durumlarda orta kulağa zarar vermektir ve dış kulak iltihaplarında da uygulanmasının sakıncalı görülür.

Kulak Kiri Ne Gibi Rahatsızlıklar Yapar?

Hastaların kulak kirine yani buşona bağlı olarak yakınmaları çoğunlukla, kulak tıkanıklığı, işitme duyusunda azalma, uğultu, çınlama, baş dönmesi, kuru öksürük, kulakta dolgunluk hissi, ağrı, koku, akıntı ve kaşıntı olarak göze çarpar. Bu şikayetler kişinin her iki kulağında da olabileceği gibi tek taraflı da olabilir.

kulak-kiri-nasil-temizlenir

kulak-kiri-nasil-onlenir

Buşon Neden Birikir?

Kulak kiri neden olur sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Kulak salgısı normalde dışarı atılmasına rağmen bazı durumlarda kulakta birikerek tıkanıklığa yol açar. Bu salgı dış kulak yolundaki cildi enfeksiyonlardan korumaya yöneliktir ve dışarıdan gelen toz ile diğer partikülleri kulağa girmemeleri için tutar.

Kulak kirinin kulak tıkanıklığına yol açtığını gösteren durumlardan birkaçı şu şekilde sıralanabilir;

  • Kulak ağrısı
  • Kulakta dolgunluk hissi
  • Kulak tıkanıklığı veya geçici işitme kaybı
  • Kulakta çınlama ya da uğultu
  • Kulaktan koku gelmesi
  • Kulağın kaşınması
  • Kulaktan koyu renkli akıntı gelmesi
  • Kuru öksürük
  •  Hastanın kulağını temizlemek için yabancı cisim sokması
  •  Tozlu ve/ veya kirli ortamlarda çalışma
  •  Dış kulak yolunda darlık sebebi ile buşonun dışarı atılamaması
  •  Denize ya da havuza girme veya banyo sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi

Buşon Kendiliğinden Geçer mi?

Kulak kiri olarak bilinen buşon oluşumunun temel nedeni kulak zarını, yabancı cisimlere ve bakterilere karşı korumak olarak açıklanabilir.  Kulak salgısının çok fazla ve sık temizlenmesi, kulak zarını savunmasız bırakır ve enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırır.

 

Kulak Kiri Nasıl Temizlenir?

Öncelikle kulak kiri temizliği için ucunda pamuk bulunan çubuğun kulak içerisine sokulması tehlikelidir. Bu işlem, kulağın tıkanmasına dahi neden olabilmektedir. Kulak kiri temizliği için bir KBB uzmanına başvurmak sağlıklı olacaktır. Doktor, bir solüsyon yardımıyla kulak kirini (buşon) yumuşatıp temizleyecektir.

Kulak Kiri İşitme Kaybına Sebep Olur mu?

Kulağın kendi kendini temizleme özelliği mevcuttur. Kişiler, ucunda pamuk bulunan kulak temizleme çubuklarıyla kulaklarını temizlediği takdirde kulak tıkanabilir ve bu durum işitme kaybına kadar gidebilir.

Kulak Kiri Ne Sıklıkta Temizlenmeli?

Kulak kiri; kulak ağrısına neden oluyorsa, dolgunluk hissi yaratıyorsa, işitmeyi kötü etkiliyorsa veya kulak çınlamasına (tinnitus) neden oluyorsa temizlenmelidir.

Kulak Kiri Kulak Tıkanıklığı Yapar mı?

Buşon, dış kulak yolunun bir kısmında dolgunluk yapabilirken ani bir tıkanıklık hissi de meydana getirebilmektedir. Kulakta tıkanıklık veya dolgunluk halinde Kulak Burun Uzmanına başvurulmalıdır.

Kulak Çubuğu ile Kulak Kiri Temizliği Zararlı mıdır?

Evde kulak temizliği kapsamında birçok kişinin kullandığı ucu pamuklu kulak çubuğu oldukça zararlıdır. Bu işlem, kulak kirini kulak zarına doğru iter ve bunun sonucunda işitme kaybı bile yaşanabilmektedir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

isitme-kaybi
İşitme Kaybı

İşitme kaybı yaygın görülen ve pek çok farklı sebepten dolayı yaşanabilen bir sağlık …

Devamını Oku
orta-kulak-iltihabi-otitis-media
Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.Dış kulak yolunu…

Devamını Oku
cocuklarda-norosensorial-isitme-kayiplari
Çocuklarda Nörosensorial İşitme Kayıpları

İnsanların iletişim yöntemleri içinde en önemlisi ve en çok kullanılanı konuşarak anl…

Devamını Oku
vertigo-nedir
Vertigo Nedir?

Vertigo hastalığı dengeyi kaybetme, sersemleme ile karakterize edilmiş bir sağlık sor…

Devamını Oku