İşitme Kaybı

İşitme kaybı yaygın görülen ve pek çok farklı sebepten dolayı yaşanabilen bir sağlık sorunudur. İşitme kaybı bazen kalıcı olabilmekte bazen ise tedavi edilebilmektedir. İşitme kaybı vakalarında duyma kaybının derecesi ve görülme nedeni tecrübeli bir Kulak Burun Boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmeli ve tedavi planı oluşturulmalıdır.

İşitme Kaybı Nedir?

İşitme kaybı kişinin en önemli duyularından biri olan duyma yetisinin bir kısmını ya da tamamını kaybetmesine sebep olan bir sağlık problemidir. İşitmekten sorumlu olan kulaklar 7 bin farklı sesi ayırt edebilen ve sesin geliş yönünü, sesin türünü algılayabilen organlardır. Kulaklar dış, orta ve iç kulak olarak isimlendirilen 3 ana bölümden oluşur. İşitme dış kulakta seslerin toplanması kulağın içerisine iletilmesi ile başlar orta kulağa ulaşan seslerin kulak zarına iletilmesi ile devam eder. Orta kulaktaki örs, çekiç ve üzengi kemikleri sesin iç kulağa iletilmesini sağlar. İç kulağa aktarılan sesler bu bölgede beynin ayırt edebileceği ve algılayabileceği elektrik sinyallerine dönüşerek duyma işlemi tamamlanır. Bu süreçte herhangi bir sorun yaşanması kişide duyma bozukluğu olmasına neden olur ve işitme kaybı yaşanabilir.

 

isitme-kaybi-nedir

 

İşitme Kaybı Belirtileri Nelerdir?

İşitme kaybı belirtileri vakadan vakaya farklılık gösterir. Ancak çoğu kişide görülen belli semptomlar vardır. Duyma kaybı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Konuşmaları anlayamama ve tekrar ettirme
  • Sesleri az duyma ya da hiç duyamama
  • Kulak çınlaması ve uğultu şikayeti
  • Yüksek sesle konuşma
  • İletişim kurarken zorluk yaşama
  • Radyo, televizyon gibi cihazları yüksek sesli şekilde kullanma
  • Okulda ve iş performansında düşüş görülmesi

İşitme Kaybı Nedenleri Nelerdir?

İşitme kaybının sebepleri oldukça çeşitlidir. İşitme kaybının başlıca sebepleri arasında şu durumlar sıralanabilir:

  • Kulakta doğuştan gelen anomaliler olması
  • Dış kulağın tıkanmasına neden olan durumlar
  • Kulak içindeki kemikleri etkileyen patolojik durumlar
  • Kulakta akut ya da kronik iltihaplanma görülmesi
  • Kulak tümörü
  • Kafaya ya da kulağa alınan darbeler
  • Yüksek gürültüye ya da ani gürültüye maruz kalma
  • Kulağa zarar veren ilaçların kullanımı
  • Bazı hastalıklar
  • Oto-immün sebepler
  • İlerleyen yaş

 

isitme-kaybi-nedenleri-nelerdir

 

İşitme Kaybı Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor bir otoskop ile önce dış kulağı ve kulak zarını inceler ve bir tıkanıklık ya da hasar olup olmadığını araştırır. Ardından odyogram testi uygulanabilir ve bu testte farklı sesler dinletilen kişinin duyma düzeyi tespit edilir. İşitme kaybı derecesi saptanır.

İşitme Kaybı Dereceleri

Normal bir kişi 20 dBHL’ye kadar olan düşüklükteki sesleri duyabilir. Hafif işitme kaybında bu 25-39 dBHL arasında olur. Orta dereceli kayıplarda kişi 40-69 dBHL ve üstü sesleri duyabilir. İleri derecede işitme kaybında ise kişi 70-89 dBHL ve üstü sesleri duyabilmektedir. Ağır işitme kaybı yaşayan kişilerde ise sadece 90 dBHL ve üstü sesler duyulabilir. İleri ve ağır dereceli işitme kayıplarında implant tedavisi ve cerrahi tedaviler önerilmektedir.

 

isitme-kaybi-dereceleri

 

İşitme Kaybı Tedavisi

İşitme kaybı tedavisi için önce işitme kaybının neden kaynaklandığı tespit edilir. Duyma kaybı kulak kiri ve benzeri sebeplerden kaynaklanıyorsa doktor kulak temizliği yaparak problemi giderebilir. Daha ciddi vakalarda işitme cihazları kullanımı önerilebilir. Bu sayede kişi az ya da normale yakın bir seviyede duyabilir. İç kulakta meydana gelen problemlerden kaynaklanan işitme kayıplarında ise koklear implant uygulanabilir. Bu implant işitme sinirini uyarıp beyine sesleri ileterek duyma duyusunun iyileştirilmesini sağlayabilir. Duyma kaybı orta ya da dış kulak enfeksiyonuna bağlı olarak gelişti ise bu enfeksiyonun tedavi edilmesi işitme kaybı problemini ortadan kaldırabilir ya da işitme kaybının daha fazla ilerlememesini sağlayabilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kulak-zari-ameliyati-sonrasi-dikkat
Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Dikkat

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler? Ameliyat sonrasında hastanın…

Devamını Oku
gurultu-isitmenin-korunmasi
Gürültü, İşitmenin Korunması

İşitme kaybı nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; İşitme kaybı, en genel şekliyle …

Devamını Oku
tinnitus-cinlama
Tinnitus (Kulak Çınlaması)

Tinnitus nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir; Halk arasında kulak çınlaması…

Devamını Oku
orta-kulak-iltihabi-otitis-media
Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Kulak; Dış, Orta ve İç kulak olmak üzere 3 kısma ayrılarak incelenir.Dış kulak yolunu…

Devamını Oku