Vertigo Nedir?

Vertigo hastalığı dengeyi kaybetme, sersemleme ile karakterize edilmiş bir sağlık sorunudur. Bu hastalık kişinin denge hissini olumsuz etkiler ve düşme riskini artırabilir. Vertigo birden farklı sebepten dolayı görülebilir. Bu sebeplerden biri iç kulak ile denge sinirinden kaynaklanan problemlerdir. Bir diğer sebep ise merkezi sinir sistemindeki problemlerdir. Vertigo kişinin yaşam kalitesini düşürebilir ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Vertigo Belirtileri

Her baş dönmesi ve denge sorunu kişinin vertigo olduğunu göstermez. Tekrarlayan ve farklı belirtiler ile birlikte seyreden denge sorunları görmezden gelinmemelidir. Yüzün aniden sararması, terlemek, gözlerin kontrolsüz şekilde hareket etmesi, mide bulantıları ve benzeri durumlar da vertigo belirtileri arasında yer almaktadır. Vertigo belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Denge problemleri
  • Baş dönmesi
  • Cildin aniden solgunlaşması ya da sararması
  • Terleme
  • Kulak içi basıncın artması ve kulak çınlaması
  • Gözlerin kontrolsüz şekilde hareket etmesi
  • Odaklanma güçlüğü
  • Baş ağrısı
  • İşitme kaybı
  • Bilinç kaybı (Nadir görülür)

Vertigo Neden Olur?

Vertigo çoğunlukla iç kulakla ilgili bir durumun ya da hastalığın belirtisi olarak görülür. Vertigoya neden olan durumun saptanması farklı hastalıkların erken teşhisi ve önlenmesi için de önemlidir. İç kulaktaki problemden kaynaklanan denge sorunu ve baş dönmesinde göz kararması ya da bilinç kaybının görülmesi beklenmez. Bu gibi durumların yaşanması kan şekeri ya da nörolojik bir rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Merkezi sinir sistemi ve iç kulak ile ilgili yapılacak tetkikler vertigonun neden olduğuna dair bir yanıt verebilir.

 

vertigo-tipleri

 

Vertigo Tipleri

Vertigonun nedenlerine bağlı olarak birbirinden ayrılan 2 ayrı türü vardır. Bu vertigo tipleri santral ve periferik olarak isimlendirilir. Santral vertigo merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklardan kaynaklanan vertigo tipidir. Kafa içi kanamalar, inme, felç, beyin kanaması, tümör, emboli, MS, anevrizma ve benzeri hastalıklar santral vertigoya neden olabilir. Bu tip vertigoda denge sorunlarına ve baş dönmesine farklı semptomlar da eşlik edebilir ve bu semptomlar yapılan muayenelerle değerlendirilir. Periferik vertigo ise kulaktan kaynaklanan vertigodur. Kulak ile ilişkili hastalıklardan en bilineni halk arasında kristal oynaması olarak bilinen benign paroksismal pozisyonel vertigo durumudur. Meniere hastalığı gibi denge sinir iltihabı (vestibüler nörit) ve vestibüler migren hastalıkları da periferik vertigonun sebeplerindendir.

Vertigo Teşhisi

Vertigonun teşhisi için doktorun yaptığı görüşme ve fiziki muayene gereklidir. Baş dönmesinin tipi, nasıl hissettirdiği, farklı semptomların olup olmadığı ve hastanın tıbbi geçmişi bu noktada önem taşır. Doktor teşhis için bazı testler uygulayabilir ve vertigo teşhisini bu testlerin sonuçlarına göre koyabilir.

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo tedavisi için ilk başta vertigonun neyden kaynaklandığı ve nelere sebep olduğu araştırılır. Vertigo tipi belirlendikten sonra tedaviye başlanır. Vertigo için işitme fonksiyonun durumunu araştıran, odyogram, kulak içi basınç testi, OAE testi, İç kulak- beyin sapı ölçümü testleri yapılabilir. Denge fonksiyonunun ne durumda olduğunu araştıran pozisyonel testler, vng, elektronistagmografi, VHIT, kalorik test, VEMP ve posturografi testleri uygulanabilir. Bu testler ile yapılan değerlendirme sonucunda bulunan vertigo sebebi ortadan kaldırılmaya çalışılır. Vertigo ilaçla, cerrahi müdahale ile ve farklı yöntemlerle tedavi edilebilen ve tedavi şansı yüksek olan hastalıklardan biridir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kulak-kiri-buson
Kulak Kiri (Buşon)

Buşon nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Kulaktaki buşon gerçek anlamda kir deği…

Devamını Oku
isitme-kaybi
İşitme Kaybı

İşitme kaybı yaygın görülen ve pek çok farklı sebepten dolayı yaşanabilen bir sağlık …

Devamını Oku
cocuklarda-norosensorial-isitme-kayiplari
Çocuklarda Nörosensorial İşitme Kayıpları

İnsanların iletişim yöntemleri içinde en önemlisi ve en çok kullanılanı konuşarak anl…

Devamını Oku
bas-donmesi
Baş Dönmesi

Baş dönmesi kişide hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatsızlık yaratan bir duru…

Devamını Oku