Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti)

Estetik burun ameliyatı ile burnunuzdaki şekil bozuklukları düzeltilebilir ,burnunuz küçültülebilir, büyültülebilir, burun ucunun veya kemerinin şekli değiştirilebilir, burun deliklerinizin genişliği daraltılabilir ,burnunuzla üst dudağınız arasındaki açı azaltılıp arttırılabilir.

Burun Estetiği Nasıl Yapılır?

Doğumsal veya yaralanmaya bağlı şekil bozukluklarında ve burundan nefes alma sorunlarında kesin tedavi edici yöntem rhinoplasty yani burun estetiği ameliyatıdır. Çesitli hastalıklar nedeniyle burun operayonu geçirmek zorunda olan birçok kişi hazır ameliyat olmuşken yüzünün görüntüsünde de az ya da çok estetik bozukluk oluşturduğunu düşündüğü bu organın şekil olarak da düzeltilmesini ister.

Elbette burun tüm bu saydığımız işlevlerini bu ameliyattan sonra yerine getirebilmeli ve estetik burun cerrahisi burunun fonksiyonlarını bozmayacak nitelikte olmalıdır
. Burun ameliyatı (rinoplasti) ile yapılan işlem kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirerek burna yeniden şekil vermektir. Bunun için bazen kemikleri ve kıkırdakları azaltmak bazen de tam tersine eksik yerlerini tamamlamak ve şekillerini değiştirmek gerekir.

Estetik burun ameliyati olmuş bir hastanın ameliyat öncesi ve sonrasında bu yeni durum ve görüntü için psikolojik olarak çok iyi hazırlanması ve cerrahi sonrasında yaşayacakları konusunda çok detaylı bilgilendirilmesi gereklidir. Birçok kişi yaşamında yanlış giden ya da elde edemediği psikolojik ilgi ya da beklentinin bu tür bir cerrahi sonrasi zahmetsizce hallolacağina inanir. Bu tür psikolojik yanlis hazirliklar ameliyat olan kiside tatminsizlik ve basarisizlik duygularina yol açacağindan doktor olarak bu girişim konusunda hasta ile detayli bir görümse yapılmalıdır.

Güzel ve çekici bir burun, kendi içinde belli oranlara sahip aynı zamanda diğer yüz yapılarınız arasında silik kalmayan ve kendisini gösteren bir burundur. Bu nedenle ameliyatın amacı tek başına çok güzel bir burun yapmak değil yüzünüze uygun ve doğal görünümlü bir burun yapmaktır. Estetik burun ameliyatında temel amaç burnunuzun şekil bozukluklarını düzeltmektir.

Ancak burun içinde nefes almaya engel olan eğiklikler (deviasyon), burun eti büyümeleri (konka hipertrofisi) ya da burun çevresi sinüslerde kronik iltihaplanma gibi problemleriniz mevcutsa ameliyatınızın estetik amaçla yapılan burun ameliyatlarında genellikle burun bir miktar küçültülmektedir.

Ameliyat öncesinde burun tıkanıklığı şikayetiniz olmasa bile ameliyat sonrasında burun hacminin küçülmesi ile oluşabilecek tıkanıklıklar göz önüne alınarak burun içi ve çevresi anatomik yapılarınız direkt muayene, endoskopik muayene ve gerekirse radyolojik tetkiklerle dikkatli olarak değerlendirilmeli ve özellikle alt ve orta burun etlerinizin aynı ameliyat sırasında uygun cerrahi tekniklerle bir miktar küçültülmesinin gerekip gerekmediğine karar verilmelidir. etik yönden olduğu kadar fonksiyonel yönden de başarılı olabilmesi yani ameliyat sonrasında burundan rahat nefes alabilmeniz için ameliyat sırasında bu problemlerinizin de çözülmesi gerekir.

burun-ameliyati-nasil-yapilir

burun-ameliyati-sonrasi

Burun Ameliyatı Sonrası

  • İlk 24-36 saatte gözler üzerine aralıklı soğuk tatbiki yapılması sişlik ve morlukların artmaması ve daha çabuk normale dönmesi için faydalıdır.
  • Burun estetik ameliyatı sonrasında iyileşme zamanla olmakta ve tamamlanması yapılan ameliyatın tipine göre 6-12 ay sürebilmektedir.
  • Bu süreçte burun ilk haftalarda daha çabuk, takiben yavaş yavaş şekil değiştirerek istenen sonuca ulaşılmaktadır.
  • Bu nedenle ameliyat sonrası erken dönemde burnun görüntüsünün istenen gibi olmaması son derece doğaldır, zamanla ödem azalıp cilt normal kalınlığına geldikçe burnun şekli de istenen yönde değişecektir.

Burun Estetiği Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar

  • Burnunuz üzerindeki bandaj ve alçı 7-14 gün arasında kalacaktır. Bu bandaj ve alçının ıslanmaması gerekmektedir. Aşırı sıcak ya da buharlı yerlerde bulunmanız terleme ile bu alçının gevşemesine ya da çıkmasına neden olabilir.
  • İlk 24-36 saatte gözleriniz üzerine aralıklı olarak soğuk tatbiki yapılmalıdır.
  • Ameliyat sonrası 5 gün fiziksel aktiviteden mümkün olduğunca uzak durulmalı ve başınız yüksekte olacak şekilde istirahat etmelisiniz.
  • Bir hafta boyunca aşırı yüz mimikleri ve gülmekten kaçınınız.
  • Açık teknik ameliyat yapılmış ise burun ucundaki dikişleriniz 6-7 günde doktorunuz tarafından alınacaktır.
  • Burun ameliyatınızdan sonra göz altlarınızda ve yüzünüzde şişme olabilir. Bu şişlikler ve renk değişiklikleri 1-2 hafta içinde tamamen geçecektir.
  • Burnunuz açıldıktan sonra burun cildinizi nazik bir şekilde sıvı sabun veya özel losyonlarla temizleyebilirsiniz. Bandaj alındıktan sonra makyaj yapabilirsiniz.
  • Üç hafta süreyle burnunuza sert bir şekilde dokunmamanız, ilk 6 hafta burna darbe gelme ihtimali olan aktivitelerden kaçınmanız gerekir.
  • 6 Hafta boyunca gözlük kullanmamanız daha sonraki dönemde hafif çerçeveli gözlükler kullanmanız önerilir.
  • Operasyonu takip eden 4-6 ay boyunca burun cildinizin güneş ışığından korunarak yanmasını engellemeniz gerekir.
  • Aşırı sıcak burnunuzda şişmeye neden olacağından bu tür ortamlarda bulunamamanız önerilir.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçlar dışında ilaç alınmamalıdır.

Tamponsuz burun ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

Burun Ameliyatı Ağrılı Bir İşlem midir?

Günümüzün gelişen teknolojisi ile birlikte burun estetiği ameliyatı ağrılı bir işlem olmaktan çıkmıştır. Korkulacak bir operasyon değildir. Ameliyat esnasında herhangi bir sıkıntı çıkmaması için genel anestezi kullanılmaktadır.

Burun Ameliyatı Komplikasyonları ya da Riskleri Var mıdır?

Rinoplastide riskler az olsa da nadir olarak görülebilmektedir. Ameliyat sonrasında nefes alırken güçlük, burunda uyuşma ve asimetrik burun görünümü gibi unsurlar burun estetiği ameliyatı komplikasyonlarına dahildir.

Burun Ameliyatı Sonrası Bandaj Ne Kadar Sürede Çıkarılır?

Bandaj, ameliyat bittikten sonraki 7-10 gün içerisinde doktor tarafından çıkarılmaktadır.

Burun Ameliyatı Sonrası Morluklar Ne Kadar Sürede Geçer?

Burun ameliyatı sonrası morluklar genellikle 1-2 hafta içinde kaybolur. Ancak tam iyileşme süresi kişiden kişiye değişebilir ve ameliyatın büyüklüğüne, kişinin genel sağlık durumuna ve ameliyat sonrası bakıma bağlı olarak değişebilir. Ayrıca, doktorunuzun verdiği ameliyat sonrası yönergelerine uymak da iyileşme süresini etkileyebilir.

Burun Ameliyatı Olduktan Sonra Nefes Almamda Sorun Olur mu?

Burun ameliyatı sonrası nefes almada sorun oluşması mümkün olabilir, ancak genellikle geçicidir ve ameliyat sonrası tedavi ile çözülebilir. Ameliyat sonrası nefes almada sorunlar, burun iç yapısının hassasiyetinden dolayı oluşabilir veya ameliyat sonrası şişlik yüzünden ortaya çıkabilir.

Burun Ameliyatı Esnasında Nasıl Nefes Alınır?

Burun ameliyatı sırasında nefes almak için genellikle anestezi uygulanır. Bu nedenle, ameliyat esnasında nefes almak için endişelenmenize gerek yok. Anestezi uygulandıktan sonra, nefes almak için gerekli olan hava burun yoluyla alınır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gozyasi-kesesi-ve-gozyasi-kanali-tikanikliklari
Gözyaşı Kesesi Ve Gözyaşı Kanalı Tıkanıklıkları

Gözyaşı kesesi tıkanıklığı ve göz yaşı kanalı tıkanıklığı problemine bağlı oluşan sağ…

Devamını Oku
burun-ameliyati
Burun Ameliyatı

Burun Ameliyatı ile solunum sisteminin önemli bir parçası olan burnun daha iyi bir şe…

Devamını Oku
estetik-burun-ameliyati
Estetik Burun Ameliyatı

Estetik burun ameliyatı, son yıllardan en ön planda olan estetik operasyonlardan biri…

Devamını Oku
burun-hakkinda-bilinmesi-gerekenler
Burun Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Burun, yüzde bulunan çıkıntılı ve iki delikli anatomik koku alma ve solunum organı ol…

Devamını Oku