Reflü

Reflü nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Reflü, yemek borusu ile mide arasında yer alan kasların görevlerini yerine getirememesi ve bozulması sonucunda ortaya çıkan bir problemdir. 

Midedeki asidin ve gıdaların hazmedilmesini sağlayan bir madde olan pepsin’in mideden yukarıya yönelerek yemek borusuna ve boğaza doğru yükselmesi ve bu bölgelerde tahrişe sebep olması olarak da tanımlanabilir.

Normal şartlarda gıdaların yemek borusundan mideye inmesinden sonra yemek borusuna geri dönmemeleri gerekir. Mideden yemek borusuna doğru yükselen kaçak, sadece yemek borusunun alt kısmına yer aldığında bu durum "gastro-özefageal reflü", gırtlak seviyesine kadar yükseldiğinde ise "farengolarengeal reflü" olarak tanımlanmaktadır.

Reflü Belirtileri Nelerdir ?

Reflü rahatsızlığı olan hastalarda mideyle ilgili hiçbir belirti olmayabilir ya da aşağıda yer alan reflü belirtileri görülebilir;

  • Mide yanması
  • Göğüs kafesinin arkasında yanma
  • Mide içerisindekilerin yemek borusuna yükselmesinin hissedilmesi

Bu reflü belirtileri yoksa belirtiler sadece boğaz ve gırtlak ile ilgili semptomlar da olabilir;

  • Boğazda takılma ve yabancı bir madde varmış gibi hissetme
  • Yutkunmada güçlük çekme
  • Sık tekrarlayan boğaz ağrısı
  • Aralıklı ya da sürekli ses kısıklığı ya da diğer ses sorunları
  • Sık sık boğaz temizleme alışkanlığı
  • Nedeni bilinmeyen müzmin öksürük

Reflü Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır ?

Reflünün gırtlak ve boğaz ile ilgili belirtilerinden birini yaşıyorsanız ve özellikle sigara içiyorsanız bir Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları uzmanına muayene olmanız gerekir.

Muayenede doktorunuz gırtlağı ve ses tellerini inceleyerek asidin sebep olduğu tahrişi arayacaktır. Muayenenin sonucunda doktorunuz reflüyü araştırmak üzere bazı tetkiklerin yapılmasını ve bir gastroenteroloji (mide-bağırsak hastalıkları) uzmanının değerlendirmesini talep edebilir.

reflü-nedir

reflü-neden-olur

Reflüyü Araştırmak için Hangi İncelemeler Yapılır ?

Reflü araştırmasında kullanılan testlerin amacı kesin tanı konması, reflü komplikasyonlarının olup olmadığını araştırmak ve en iyi tedavi seçeneğini seçmektir.  Bunun için yemek borusundan 24 saatlik asit (pH) tayini, yemek borusunun ilaçlı röntgen filmi, yemek borusu- mide -on iki parmak bağırsağı endoskopisi incelemelerinin bir ya da  birkaçının yapılması gerekir.

Reflü Tedavisi Ne Kadar Devam Eder ?

Reflü tedavisi var sorusu bu sağlık problemini yaşayan kişilerin merak ettiği bir sorudur. Reflüsü olan kişilerin bir kısmında beslenme kurallarına sürekli olarak uymak şartıyla 3-6 aylık tedavi sonrasında şikayetler ortadan kalkar.

Bazı hastalarda tedavinin ömür boyu devam etmesi gerekir; bazılarında ise olumlu sonuç alınıp tedavi kesildikten sonra yeniden alevlenmeler ortaya çıkabilir. Bu durumlar açısından reflü, yüksek tansiyona benzer; tedavi edildiği müddetçe ciddi sağlık problemlerine yol açmaz, tedavi edilmediğinde ise ciddi sorunlar yaşatabilir.

Reflünün Neden Olabileceği Sorunlar Nelerdir ?

Reflünün risk faktörleri şu şekilde özetlenebilir; Farengolarengeal reflü neticesinde kalıcı ses kısıklığı, astım ve bronşit gibi solunum zorluğuna neden olabilecek hastalıklar ve yutma bozuklukları meydana çıkabilir.

Şiddetli ve yıllar boyunca tedavi edilmeyen reflünün yemek borusu, gırtlak ve akciğer kanserlerinin gelişmesinde de rolü olabileceği bilinir. Yani reflü tehlikeli mi sorusuna kısmen evet yanıtı vermek mümkündür.

reflü-kimlerde-görülür

reflü-nasil-gecer

Stres Reflü Yapar mı?

Stresin ve iş yoğunluğunun mide asidini artırdığı bilinir. Stres aynı zamanda reflü için bariyer olan sfinkterin basıncını azaltır. Bu da reflüyü olumsuz yönde etkiler. Ancak yapılan bazı bilimsel çalışmalarda stres ile reflü sıklığının artmadığı, buna karşın hissedilmesinin arttığına dair veriler ortaya koyulmuştur.

Reflüyü En Çok Ne Tetikler?

Ev yemeklerinin gitgide daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır tüketim gıdaları ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin giderek artması, reflü oluşumunda önemli faktörlerden bazılarıdır.

Reflü Sebepleri Nelerdir?

Reflünün en önemli nedenleri arasında tahrip olmuş yemek borusu, bozulmuş mide hareketleri, karın içi şişkinlik ve mide asidinin bozulması gelmektedir. Elbette ki alkol, sigara, sağlıksız beslenme ve genetik faktörler de reflü nedenleri arasında sayılmaktadır.

Diyet Yapmak Reflüye İyi Gelir mi?

Reflü, diyet ile tedavisinin mümkün olduğu bir rahatsızlıktır. Sağlıklı bir beslenme rutini ile beraber reflü hastalığının belirtileri kontrol altına alınıp minimum düzeye indirilmektedir. Bu hastalıkta diyet uygulanmadığı sürece reflü belirtileri zamanla artmaktadır.

Reflüyü Tetikleyen Yiyecekler Nelerdir?

Reflüyü tetikleyen ya da azdıran yiyecekler arasında acı baharatlar ve acı baharatlı yiyecekler, karbonatlı/gazlı içecekler, domates, alkol, aşırı sıcak ve aşırı soğuk besin/içecekler bulunmaktadır. Bu yiyecek ve içeceklerin tüketimi reflüyü oldukça artırmaktadır.

Reflü Hastalığı olan Kişilerin Uzak Durması Gereken Yiyecekler Nelerdir?

Reflüyü tetikleyen ve bu süreçte tüketilmemesi gereken gıdalar şu şekildedir; kahve, yağda kızartılmış yiyecekler, sarımsak, soğan, gazlı meşrubatlar, baharat ve baharatlı yiyecekler, sigara. Söz konusu bu yiyecek ve içecekler, reflü hastaları tarafından tüketilmemeli veya minimum düzeyde tüketilmelidir.

Reflü Hastalığı olan Kişilerin Uzak Durması Gereken İçecekler Nelerdir?

Reflü hastalığı olan kişiler; alkollü içecek, karbonatlı/gazlı içecek (kola, gazoz, soda gibi), kahve, aşırı sıcak ve aşırı soğuk içeceklerden uzak durmalıdır.

Mide Ağrısı Olan Kişilerde Reflü Meydana Gelir mi?

Mide ağrısı, birçok nedenle ortaya çıkabilir. Reflü, mide içeriğinin yemek borusuna geri dönmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur ve mide ağrısı ile ilişkili olabilir. Ancak reflü, mide ağrısının tek nedeni değildir.

Reflünün Kesin Tedavisi Nedir?

Reflü hastalığının kesin ve kalıcı tedavisi, laparoskopik cerrahi olarak bilinmektedir. Diğer tedavi yöntemleri de iyileşme sağlamaktadır ancak laparoskopik cerrahi kadar kesin sonuçlar vermemektedir.

Reflüden Kurtulmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Reflüden kurtulmak için hastaların kendileri önlem alabilmektedirler. Az miktarda, sıklıkla ve düzenli olarak beslenmek gerekmektedir. Besinler, iyice çiğnenmelidir. Az çiğnemek, reflünün iyileşmesi açısından tehlikelidir. Ayrıca konserve ve paketli meyve sularından kaçınılmalıdır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

girtlak-tumoru-ameliyati
Gırtlak Tümörü Ameliyatı

İçerik Güncelleniyor...…

Devamını Oku
ucuk-ve-aft
Uçuk ve Aft

Ağzınızda ve ağız çevrenizde konuşmaya ve yemek yemeye engel olacak kadar şiddetli bi…

Devamını Oku
tukuruk-bezi-ameliyati
Tükürük Bezi Ameliyatı

Tükürük bezi nedir? Tükürük bezi, baş boyun bölgesinde yer almakta ve sindirime yardı…

Devamını Oku
horlama
Horlama

Normal erişkin insanların en az %45’i zaman zaman horlamaktadır. %25’i sürekli olarak…

Devamını Oku