Gırtlak Tümörü Ameliyatı

Gırtlak tümörü ameliyatı larinkste ve çevresinde bulunan tümörün tedavi edilmesi için uygulanan cerrahi müdahaledir. Gırtlak yani tıbbi adı ile larinks boyun bölgesinde yer alır ve solunum yolunun çok önemli bir bölümünü oluşturur. Ses tellerini de barındıran gırtlak bölgesinde oluşan tümörler ve gırtlak kanserleri yüz bin kişiden beşinde görülebilen bir kanser çeşididir.

Gırtlak kanserinin ve gırtlak tümörlerinin en önemli oluşum sebebi sigara tüketimidir. Sigara tüketiminin gırtlak kanseri vakalarını 20 kata kadar arttırabildiği bilinmektedir. Gırtlak tümörü ameliyatının birden fazla uygulama biçimi vardır ve bu operasyonların her biri tümörün alınmasını ve yayılımın durdurulmasını amaçlar.

Gırtlak Tümörü Ameliyatı Çeşitleri

Doktor gırtlak tümörü ameliyatı çeşitleri arasından seçim yaparken vakanın durumuna ve tümörün yerleşim yerine göre karar verebilir. Hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve tümörün yayılma durumu da ameliyatın nasıl uygulanacağına karar verme konusunda önemli faktörlerdir. Uygulanabilecek cerrahi tedaviler arasında gırtlağın tamamen alınması, lazer ile uygulanan ameliyatlar, kesisiz şekilde yapılan ameliyatlar ve benzeri seçenekler bulunur. Gırtlak kanserinin evresi, tümör yayılımı ve benzeri faktörlere göre uygun görülen operasyon kulak, burun, boğaz ve boyun cerrahisi alanında uzmanlaşmış doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Yapılan ameliyatta kişinin yutma ve konuşma fonksiyonlarının korunması amaçlanır ancak ilerlemiş vakalarda sağkalım süresini artırmak ve yayılımı engellemek amacıyla gırtlağın tamamı alınabilmektedir. Bu operasyonlardan sonra kişinin konuşma yetisini kaybetmesi söz konusu olabilir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde protez yardımıyla kişi yeniden konuşarak iletişim kurabilmektedir.

 

girtlak-tumoru-ameliyati-cesitleri

 

Endoskopik Gırtlak Tümörü Ameliyatı

Erken evrede teşhis edilmiş ve henüz yayılım göstermemiş olan gırtlak kanserlerinde uygulanan bu kapalı cerrahi yöntemi endoskop, lazer ve kamera gibi özel ekipmanlarla uygulanır. Kişinin ağzının içinden girilerek yapılan bu ameliyatta kesi yapılmaz ve ağızda ya da boyunda dikiş izi kalmaz. Bu ameliyat türü ilk evredeki tümörlerde tercih edilebilmetkedir.

Parsiyel (Yarım Gırtlak) Larenjektomi Ameliyatı

Kısmi larenjektomi operasyonu olarak da bilinen parsiyel larenjektomide gırtlağın bir kısmı alınır. Küçük ve çok fazla yayılım göstermemiş olan gırtlak tümörlerinde bu ameliyat çeşidi tercih edilir ve gırtlağın sağlam olan kısmı muhafaza edilmeye çalışılır. Kısmi larenjektomi yönemlerinden bir diğeri de supraglottik larenejektomi yöntemidir.

Tam Gırtlak (Total Larenjektomi) Ameliyatı

Total ya da tam larenjektomi operasyonları yayılım göstermiş olan gırtlak tümörlerinde ve ileri evredeki vakalarda tercih edilir. Operasyonda gırtlağın tamamı alınır. Kişinin nefes alışverişinin sağlanması için ameliyat sırasında boyun bölgesinde kalıcı bir delik oluşturulur. Ameliyat sonrasında kişi katı ve sıvı gıdaları tüketebilir ancak konuşamaz. Bu operasyon günümüzde çok daha az tercih edilmektedir ve bu operasyonun yerine diğer yöntemlerin uygulanabilmesi için araştırmalar yapılmaktadır.

 

girtlak-tumoru-ameliyati-sonrasi-iyilesme-sureci

 

Gırtlak Tümörü Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Gırtlak tümörü ameliyatı sonrası iyileşme sürecinin kişi için daha kolay olması amacıyla ameliyat sırasında kişinin konuşma, yemek yeme ve diğer fonksiyonlarının korunması hedeflenir. Ameliyat sonrasında en fazla etkilenen fonksiyonlar yutma ve konuşma fonksiyonlarıdır. Ameliyat sonrasında yutma fonksiyonları değişebileceğinden kişinin yutmayı yeniden öğrenmesi gerekebilir. Bu süreçte gerekli görülmesi durumunda hastaya terapi ve eğitimler verilebilir. Gırtlağın bir kısmının korunabildiği vakalarda kişinin konuşma yetisi zarar görmeyebilir. Kişinin sesi ameliyat sonrasında bir miktar değişiklik gösterebilir. Gırtlağı tamamen alınan kişilerde ise protez yardımı ile konuşma fonksiyonu yeniden kazanılabilir.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ucuk-ve-aft
Uçuk ve Aft

Ağzınızda ve ağız çevrenizde konuşmaya ve yemek yemeye engel olacak kadar şiddetli bi…

Devamını Oku
ses-kisikligi
Ses Kısıklığı

Bir insanın normalde her zaman çıkardığı sesten daha farklı ses çıkarmasına genel ola…

Devamını Oku
reflu
Reflü

Reflü nedir sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; Reflü, yemek borusu ile mide arasında y…

Devamını Oku
tukuruk-bezi-ameliyati
Tükürük Bezi Ameliyatı

Tükürük bezi nedir? Tükürük bezi, baş boyun bölgesinde yer almakta ve sindirime yardı…

Devamını Oku